EL GRUP

cometes esquerra GRUP AGRIENERGIA és un conjunt d’empreses que opera des del 1897 arreu de Catalunya, amb especial èmfasi a les comarques gironines i amb seu a Banyoles, Pla de l’Estany. El seu àmbit de treball abraça sectors estratègics de l’economia i de l’àmbit social, cultural i mediambiental. Les empreses que formen el grup són Farinera Coromina, Agrienergia –comercialitzadora d’energia– Agrienergia Elèctrica –distribuïdora d’energia– i la Fundació Lluís Coromina Isern. cometes esquerra

El rec

L’aigua ha estat símbol de vida des de temps ancestrals…. I no és una excepció en els inicis de la construcció de la ciutat de Banyoles. La vila naixia dels recs, enginy i obra dels benedictins que en l’època van començar a desguassar i sanejar l’estant, travessant el nucli habitat. En aquest sentit forces masies amb saltant d’aigua i rec aprofitaven la força hidràulica per muntar molins de farina de paper o de pólvora.

L’actual factoria d’Agrienergia remunta els seus orígens – en generacions reculades – dels aprofitaments hidràulics, els quals intuïen que la força del corrent del seu rec podia fer rutllar pesants moles i moldre el blat per fer farina.

Els fundadors

Manuel Coromina i Faras va ser el fundador de l’actual Agrienergia S.A. el 1847 en terrenys del mas Trull, la seva casa pairal. Continuador d’un llarg llinatge banyolí va mostrar habilitats en el que avui dia en diem bricolatge a nivell agrodomèstic i millorà l’aprofitament hidràulic d’una branca del rec que travessava la finca com explotador de l’anomenat “l’amolinador”. Pare de quatre fills els quals cal destacar en Joaquim i en Lluís successors del negoci empresarial, en els seus inicis en la creació d’una moderna farinera.

Continuïtat i nova farinera

En Joaquim Coromina i el seu germà Lluís Coromina en van ser els responsables de donar continuïtat al projecte empresarial. En Lluís Coromina va ser un gran emprenedor i ja d’adolescent tenia grans habilitats per l’electricitat i les seves aplicacions. De ben jove va portar electricitat al Mas Trull, aprofitant un salt d’aigua existent. El seu germà en Lluís Coromina estudià la possibilitat de generar producció elèctrica tant per consum propi com per l’enllumenat públic.

Pare i fills van renovar i transformar el molí fariner, en una moderna farinera que començà a funcionar a principis del 1897. Successivament es van anar aportant millores tècniques, com ara la compra de la màquina de vapor Alexandre, i que funcionava amb llenya i carbó. Coincidint amb els inicis propis d’una estrena industrial i comercial, no es tardà gaire a consolidar una clientela fidel atreta per la qualitat constant. Va ser des del valor afegit de la qualitat i un servei acurat que es va fidelitzar el proveïment periòdic d’un estimable col.lectiu de flequers i pastissers.

Agrienergia elèctrica

El 1907 es va obtenir la concessió administrativa per explotar l’aprofitament hidràulic del riu Fluvià.

Quan s’estrenà la Farinera el sr. Manuel Coromina va generar un sistema d’aprofitament del desnivell del rec conegut com el Salt d’en Boada per produir energia elèctrica – corrent continu – la qual era conduïda, per una línia de Pals de fusta, fins a la farinera. Van ser els inicis de l’actual xarxa de distribució d’Agrienergia Elèctrica S.A.

TEISA

La Farinera s’anava ampliant i s’havia de pensar com fer arribar de manera més ràpida i efectiva arreu de la ciutat i el territori. Un fet que va fer replantejar la logística del transport de la farina. D’aquest fet i dels excedents de l’energia hidroelèctrica dels salts d’aigua de l’empresa Agrienergia, fundada pels germans Coromina, en va sorgir la idea de crear una xarxa de transport impulsada amb energia elèctrica i sostenible. L’objectiu era la mobilitat de persones i mercaderies per aportar desenvolupament en el territori.

Així la família Coromina amb els socis Martirià Butinyà, Jaume Juandó i Esteve Costa van crear Transports Elèctrics Interurbans SA (TEISA) el 1920 i ho feren posant en funcionament un vehicle elèctric Walker.

Evolució

El 1928 la companyia J.L. Coromina es va transformar en Societat Anònima, amb la denominació d’”Industrias Coromina S.A.
El 1953 l’empresa esdevé pionera a la província de Girona, dels pinsos compostos elaborats científicament. El 1966 l’empresa surt al mercat amb una marca de propietat exclusiva: Nutrex.
El 1981 per acord unànime del Consell d’administració, es registrà el nom social d’AGRIENERGIA S.A. Aquesta empresa d’arrels pairals, des dels seus inicis com a entitat mercantil (1897) s’ha mantingut vinculada a la família fundadora.
El 1997 es va dur a terme l’aniversari del centenari de la Farinera.

Actualitat

En l’actualitat Lluís Coromina Isern presideix el grup d’empreses Agrienergia S.A. format per La Farinera, Agrienergia elèctrica S.A. – distribuïdora elèctrica i Agrienergia – comercialitzadora elèctrica. Per tal de transcendir en els valors es va crear, ara fa dotze anys, la Fundació LLuís Coromina.